Gewest weigert bouwvergunning om windturbines in Heurne te bouwen

De stad kreeg kennis van de beslissing van de gewestelijke stedelijke ambtenaar mbt de windturbines in Heurne. Die heeft beslist dat er geen bouwvergunning wordt afgeleverd. Hij baseert zich hiervoor op verschillende adviezen. Aangezien de vergunningaanvragers bij defensie geen assessment hebben gevraagd om na te gaan welke invloed de windturbines zouden kunnen hebben op de werking van de radar in Semmerzake is het quasi zeker dat dit dossier definitief afgesloten is.

Stroomproducent Enervest krijgt dus geen vergunning om op de grens van Heurne en Eine drie windturbines te bouwen. Dat heeft de bevoegde gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar beslist. Tegen de vergunningsaanvraag bestond een hele reeks negatieve adviezen en was in Oudenaarde een storm van protest opgestoken. De buurt vreesde onder meer een verminking van het landschap en hinder door lawaai en slagschaduw.
Enervest, een van oorsprong Duitse producent van stroom uit hernieuwbare ernergiebronnen, had zijn oog had laten vallen op de wijde kouter in Heurne, op de grens met Eine. Het bedrijf wou er drie gigantische windturbines bouwen, twee langs de Stropstraat en een aan de Leistraat in Eine, aan de overkant van de N60 nabij Herlegem. Toen de plannen eind september vorig jaar bekend geraakten, stak een storm van protest op.

Een buurtcomité hing zwarte vlaggen uit en verzamelde meer dan zeshonderd handtekeningen tegen de bouw van de gigantische windturbines. Ze noemden de mogelijke inplanting van masten met een tiphoogte van 150 meter een aantasting van de open ruimte. Geluidshinder, slagschaduw van de wieken, waardevermindering van de woningen en de vrees voor ongevallen waren de voornaamste bezwaren in de honderden bezwaarschriften die tijdens het openbaar onderzoek waren ingediend.

Het actiecomité kreeg ook de Oudenaardse politici achter zich. Alle politieke partijen hebben zich tegen de aanvraag gekant en het stadsbestuur diende een negatief advies in. Dat deden ook Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Duurzame landbouwontwikkeling Oost-Vlaanderen, de Interdepartementale Windwerkgroep en het Directoraat Generaal Luchtvaart. Dat was op basis van negatief advies van Defensie, omdat de windturbines binnen een straal van 15 kilometer rond de radar van Semmerzake zouden komen. Daardoor zouden ze de werking van het luchtverkeerscentrum in Gavere hinderen, vreesde de luchtmacht. De gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar heeft op basis van al die adviezen beslist om de bouwvergunning voor de omstreden windmolens te weigeren. Daarmee lijkt het windmolendossier afgesloten, al heeft Enervest nu wel nog de mogelijkheid om tegen de beslissing beroep aan te tekenen.

Volgens mij maakt de stroomproducent geen kans tegen de weigering van Defensie. Wilden zij die straal van 15 kilometer rond de installatie in Semmerzake aanvechten, dan hadden ze daarvoor al een studie moeten laten uitvoeren. Dat is niet gebeurd. Dat wijst er allicht op dat ze vrij snel hebben ingezien dat de bouwaanvraag hier geen kans had.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: