Minister Vande Lanotte denkt aan dienstencheques voor industriejobs

Vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) ziet dienstencheques als ideaal middel om de loonlasten van de bedrijven te drukken. Maar niet iedereen staat te springen van enthousiasme.

“We zijn er met de dienstencheques in geslaagd de problemen bij de schoonmaaksters, in de huiselijke sector zeg maar, aan te pakken. We kunnen een gelijkaardig mechanisme opzetten voor de industriële jobs”, meent Vande Lanotte in ‘De Tijd’.
Geen goed idee, vind ik. De uitbreiding van het dure systeem voor gesubsidieerde arbeid naar een bedrijfscontext is een ondoordacht idee. Loonmatiging is een goed idee, maar moet op een efficiënte wijze georganiseerd worden, bijvoorbeeld via een gerichte lastenverlaging op laaggeschoolden. Ook de werkgeversorganisaties Unizo en Voka zijn niet overtuigd. Het is niet met een systeem van dienstencheques dat we de concurrentiekracht van onze ondernemingen zullen verbeteren. Daar zijn structurele maatregelen voor nodig, die ervoor zorgen dat de lasten op arbeid dalen”, aldus topman Jo Libeer. Bij de Bouwunie is wel enig enthousiasme te bespeuren. Vooral voor schilderwerken. Het gaat om erg arbeidsintensieve werken. Een tegemoetkoming voor schilder- en behangwerken in particuliere woningen zou aanzienlijke terugverdieneffecten genereren. Dit betekent immers een lastenverlaging voor de werkgevers én vormt een ideaal strijdmiddel tegen het zwartwerk waartegen de reguliere schildersbedrijven moeten concurreren, luidt het daar.

Links:

DE MORGEN: http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/Wetstraat/article/detail/1566947/2013/01/23/Vande-Lanotte-wil-dienstencheques-voor-industriejobs.dhtml

HLN: http://www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1566947/2013/01/23/Vande-Lanotte-wil-dienstencheques-voor-industriejobs.dhtml

ZITA: http://www.zita.be/nieuws/economie/2168107_cdv-dienstencheques-voor-industriejobs-geen-goed-idee.html

Link DE STANDAARD: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130123_00442958

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: