12 zorgwoningen in Ename….

Gisteren legde ik als kersvers voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen de eerste steen voor een bouwproject van 12 woningen voor mensen met een fysische beperking.
Het verhaal van dit project begint zo een vijf jaar geleden toen ik in contact werd gebracht met een jongeman die na een auto-ongeluk, verlamd was aan onderste ledematen verlamd. Hij wou toch zelfstandig blijven wonen, maar vond geen oplossing in onze regio en in de driehoek Brussel-Gent-Kortrijk. Ik vond dit niet kunnen en wou dat er in onze regio ook voor deze mensen aanfgepaste woningen zouden komen die betaal baar zijn. Ik ging met de directie van de huisvestingsmaatschappij op bezoek naar Kortrijk, waar er zl zo’n project bestaat. we zagen huisvestingsmogelijkheden op maat van de man/vrouw met een beperking, aangepast aan hun specifieke handicap en met een 24u/24u permanentie. Die permanentie houdt ook in dat het een tewerkstellingsproject is, want men heeft zo’n 10 à 14 mensen nodig om de permanentie te verzekeren. We waren direct overtuigd dat we in Oudenaarde ook zo’n project moesten hebben. Contacten werden gelegd met maatschappijen en organisaties die al ervaring hadden met dergelijke projecten. We zijn dan uitgekomen bij de vzw Focus als partner om met samen te werken. Wij beperken ons immers tot onze corebusiness ‘bouwen’. Voor de zorg/permanentie doen we beroep op Focus. Mensen met veel gedrevenheid, zeer professioneel en correct. We hebben dan het architecten bureau De Meestere en Garmyn onder de arm genomen. Zij konden zich goed inleven in het project en staan ook voor duurzaamheid. Een belangrijk element in gans dit project.
Voor de locatie van dit project hebben we voor Ename gekozen, niet omdat ik hier woon maar omdat de wijk Riedekens/Hongerije zich daar toe uitstekend leent. We hebben daar al grote wijk met een zeer grote mix, grote woondifferentiatie van verkavelingen, privébebouwing, sociale koop, sociale huur, bejaardenwoningen,…. Waardoor we daar een zeer goede sociale mix hebben. En we hebben daar ook nog wat restgronden liggen verspreid over de wijk. Die 12 ADL-woningen zullen per 2 verspreid over de wijk, maar binnen een straal van 200 m rond het ADL-centrum (permanentie) gebouwd worden. Dat ADL-centrum zal ook zo ingeplant worden in het binnengebied van de wijk dat het zal fungeren als een scharnierpunt in de wijk, waarrond een nieuw binnenplein zal gecreëerd worden, die als ontmoetingsplaats zal kunnen fungeren en die goed bereikbaar zal zijn, te voet of met de fiets. Alle woningen zullen ook bereikbaar zijn via de wagen, te voet en per fiets. De circulatie-as tussen het centrum en de ADL-woningen wordt opgevat als een langgerekt wandel – en fietspad omgeven door groen, speelgelegenheden en rustzones. De dienstverlening vanuit het centrum zal perfect per fiets kunnen gebeuren via die voet- en fietspaden. Hierdoor zal ook de sociale controle in de wijk versterkt worden wat de leefbaarheid alleen maar ten goede kan komen. Het vermengen van de ADL-woningen moet volgens ons ook bijdragen aan een goede sociale integratie van de bewoners van d ADL-woningen. Zij zullen op die manier betrokken blijven bij het dagelijkse leven in de wijk en deel uitmaken van het sociaal weefsel van de wijk. Er komen ook nieuw aangelegde groenzones met speelruimte voor kinderen en ontmoetingsmogelijkheden voor de bewoners.

Alle ADL-woningen zijn gelijkvloerse woningen en worden aangepast op maat van de specifieke beperking en behoeften van de mensen met een beperking. Met verschillende partners samenwerken is een uitdaging en soms ook vertragend, maar hier was dat zeker niet het geval. Integendeel iedereen heeft zijn sterkste punten ingezet waardoor alle inzet nog een meerwaarde kreeg en waardoor we dit uniek project hebben kunnen realiseren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: