Bruggen bouwen om sociale onrust weg te nemen.

Vandaag kwam ik opnieuw tussen in de Kamer met een oproep aan Di Rupo om bruggenbouwer te zijn:
“Ze zijn vandaag met velen naar Brussel gekomen. 40.000 mensen die ongerust zijn over hun job, hun inkomen, over sluitingen, herstructureringen. Ik versta die onrust. Het sociaal overleg zit al weken in het slop. Er is dringend nood aan afspraken over loonlastenverlaging en flexibiliteit om onze bedrijven te versterken, maar ook over welvaartsvastheid en verhoging van de laagste loen om de koopkracht te beschermen. De mensen die vandaag in Brussel betogen weten uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om afspraken te maken en afspraken te respecteren om de sociale vrede en de goede werking van een bedrijf te garanderen.
Ook voor ons blijft het sociaal overleg het belangrijkste instrument om tot afspraken te komen in sociaal-economische dossiers, maar dan mag men natuurlijk niet weglopen van de onderhandelingstafel en moet de regering er alles aan doen om vertrouwen tussen de burgers op te bouwen. En dat doe je niet door als minister van werk een openlijke media-oorlog te voeren met je gesprekspartners. Zeker niet als je de mopdracht hebt gekregen om via voorzichtige contacten het overleg weer vlot te trekken. Ook hier geldt dat wat je te zeggen hebt aan de tafel zegt en niet in de gazet.
Een tweede belangrijk signaal dat de regering kan geven is duidelijkheid creëren over het respecteren van de reeds gemaakte afspraken tussen de sociale partners. Maar dat wil ook zeggen dat de sociale partners zich moeten engageren en moedig leiderschap betonen, ook in de moeilijke dossiers die op tafel liggen.
De regering moet dan ook bruggenbouwer zijn en zo snel mogelijk de Groep van 10 opnieuw rond de tafel krijgen om afspraken te maken over alle dossiers, ook dat van het eenheidsstatuut en om de reeds gemaakte afspraken te honoreren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: