Wat is de meerwaarde van maaltijdcheques?

Is de Belg echt gek op bonnetjes en cheques of bestaat er een andere verklaring voor de populariteit van de maaltijdcheques? Ik stel mij vragen bij de efficiëntie van het systeem voor de verspreiding van miljoenen cheques per jaar.
Naast het vast en variabel loon bevat het loonpakket van Belgische bedrijven gemiddeld 31 aanvullende voordelen. In de top 10 vinden we o.a. de GSM en de bedrijfswagen. De maaltijdcheque blijft echter hét meest gesmaakte extralegale voordeel. Jaarlijks maken ongeveer 1,3 miljoen werknemers er gebruik van. Meer dan 90% van de Belgische bedrijven kennen maaltijdcheques toe aan hun werknemers.
Maaltijdcheques zijn uitsluitend bestemd voor de aankoop van voedingswaren. Onder bepaalde voorwaarden worden ze niet als loon beschouwd door de RSZ en de fiscus. Dit laat toe tot 140 EUR per maand extra toe te kennen aan een werknemer, zonder sociale zekerheidsbijdragen of personenbelasting te betalen. T.o.v. het toekennen van eenzelfde bedrag in loon betekent dit een besparing tot 57%. ‘Logisch dus dat veel werkgevers dit voordeel verkiezen boven een zuivere loonsverhoging’ vind ik.
Er zijn echter ook heel wat kosten verbonden aan het werken met cheques: zowel de werkgever, die maaltijdcheques aanbiedt, als de handelaar, die maaltijdcheques als betaalmiddel aanvaardt, draait ervoor op. Voor een kleine KMO lopen de kosten voor het aanbieden van maaltijdcheques op tot 10% van de nominale waarde. Deze bedragen komen ten goede aan Accor en Sodexo: de aanbieders van maaltijdcheques in België.
Ook voor werknemers zijn maaltijdcheques niet steeds even gebruiksvriendelijk. Zo ging er in ons land tot 10 miljoen aan maaltijdcheques verloren, omdat ze niet tijdig gebruikt werden. Het CD&V-wetsvoorstel dat de geldigheidsduur van maaltijdcheques verlengt van 3 tot 12 maanden werd vorige maand goedgekeurd. Vercamer hoopt dat deze maatregel het aantal ‘verloren cheques’ drastisch zal verminderen.
‘Hoewel maaltijdcheques het populairst zijn, bestaan er ook nog minder gebruikte varianten: de sport- en cultuurcheques, ecocheques en geschenkencheques waar hetzelfde probleem zich stelt: ze brengen overbodige kosten met zich mee voor gebruikers, werkgevers en handelaars. ‘Ik pleit dan ook voor een grondige evaluatie van de cheque-systemen om zo te komen tot een meer efficiënte oplossing. Eén mogelijkheid zou zijn om de maaltijdcheques te vervangen door een van lasten vrijgestelde maaltijdvergoeding voor alle werknemers op de loonbrief: het voordeel blijft en de administratieve lasten en kosten verdwijnen’.

Advertenties

3 Reacties to “Wat is de meerwaarde van maaltijdcheques?”

 1. lefebvre Says:

  door een van lasten vrijgestelde maaltijdvergoeding;
  wat is dat ?

 2. Wannes Says:

  Enerzijds is de maaltijdcheque (onder de hudige vorm) een interessant extraatje, maar anderzijds is het ook een vorm van koopkracht die niet zo positief is: ga eens naar een bank voor een lening, wegens de niet-beslagbaarheid rekenen ze het niet mee als inkomen: maw: je kan er eten mee kopen, maar het is verder niet veel waard. Het is een alternatieve vorm van verloning, maar geef mij toch maar liever extra loon, nettoloon dus.

  Wie weet verandert dat als het effectief op de loonbrief komt te staan?

  Maar ik geloof nooit dat men dat op de loonbrief zal zetten, omdat er teveel postjes vasthangen aan die maaltijdcheque en andere cheque-aanbieders.

 3. Marc Says:

  Of het aantal maaltijdcheques op de loonbrief staat is een bedrijfsbeslissing (WG + WN). Maar eigenlijk staat het er altijd op, je hebt nl een netto inhouding per maaltijdcheque. Ik zie dagelijks hoe populair deze vorm van verloning is (heel populair) en tegelijk merk ik hoe verschillend de efficiëntie is van deze verloning. De blogpost merkt terecht op dat er grote (verborgen) kosten verbonden zijn aan deze verloning (door verlopen maaltijdcheques en door de verwerkingskosten).

  Maaltijdcheques worden door sommigen gezien als ‘funny money’ oftewel monopoly-geld, hoewel het echt geld is. Ik pleit ervoor om het uit te keren als echt geld (maar, tegelijk zou het de arbeidskost niet mogen verhogen, de creativiteit van de overheid heeft op dat vlak eerder al hoogtepunten bereikt, ik reken erop dat ze dat kunnen herhalen)

  Los daarvan: ik zag villa politica. Uw interventie was inhoudelijk niet slecht, maar volg in g*dsnaam een cursus ‘hoe breng ik een boodschap over’. Je vertegenwoordigt mensen! Hoeveel van je kiezers vinden na zo’n tussenkomst als vandaag ‘Ja Stefaan, goed gezegd Stefaan’ denk je? En als je het zelf niet kunt moet je je laten helpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: