OCMW schenkt computers aan kansarmen

Het OCMW van Oudenaarde wil de sociale uitsluiting bij jonge gezinnen in de stad verminderen: het start met een nieuwe computercursus voor gezinnen met kinderen die thuis geen computer hebben. Elke deelnemer krijgt les op een tweedehandscomputer, die na de cursus gewoon mag worden meegenomen naar huis.

Want geen PC betekent minder kansen. Veertien ouders starten binnenkort met de cursus “Kennismaking met de computer” in acht lessen van drie uur. Hiervoor betalen ze 10 euro. Op zich niets bijzonder, ware het niet dat de deelnemers de computer na afloop mogen meenemen naar huis. Er zijn meer jonge gezinnen dan we denken die thuis geen computer hebben. Een voorbeeld: in Oudenaarde maken maar liefst 1.000 mensen gebruik van de OK-pas. Al deze mensen zitten onder de Europese armoedegrens hé. En als ze geen computer hebben, betekent dat onmiddellijk ook dat ze minder kansen hebben. Denk maar aan de vele schooltaken die kinderen de dag van vandaag met de computer moeten doen. Deze ongelijkheid willen we wegwerken en daarvoor hebben we nu de geschikte partners gevonden.

Die partners zijn Leerpunt, het Lokaal Dienstencentrum De Vesting en Oxfam Solidariteit, dat instaat voor de levering van de computers. Het gaat om tweedehandscomputers, maar allemaal zijn ze perfect geïnstalleerd en onmiddellijk gebruiksklaar. Bovendien krijgt men er nog een jaar garantie bovenop. De computers kosten het OCMW 110 euro in aankoop. De cursist betaalt 10 euro en de CM sponsort de computers. De lesgever wordt betaald met middelen van de provincie. Op dit moment zijn er veertien computers voorradig. Maar uiteraard zijn er veel meer gegadigden. We selecteren eerst bij ons eigen cliënteel, want we weten hoe zij er financieel aan toe zijn. Ook via het onderwijs wordt geïnformeerd of zij geen kinderen kennen wiens ouders in aanmerking kunnen komen. De ouders brengen de pc’s binnen in het huis, maar nadien zijn het vooral de kinderen die er gebruik zullen van maken. We zullen de ouders daarom ook leren hoe ze hun kroost veilig kunnen laten surfen op het internet en hoe ze hen kunnen helpen bij hun huiswerk. Het is in elk geval de bedoeling dat we dit initiatief regelmatig kunnen herhalen.

Links:

HLN:
ocmw computers

Op http://www.avs.be kan je bij de nieuwsuitzending van vrijdag 19 april ook een stukje over dit item terugvinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: