Wekelijks sterven er 3 mensen door een dodelijk arbeidsongeval

Deze namiddag stelde ik in de plenaire vergadering een vraag aan minister van Werk, Monica De Coninck over de arbeidsongevallen.

In Belgie sterven er wekelijks drie mensen door een dodelijk arbeidsongeval. Meer dan de helft daarvan op de arbeidsplaats. Elke dag lopen 88 mensen een blijvende handicap op voor de rest van hun leven door een arbeidsongeval. Deze twee cijfers geven aan dat het aantal zware arbeidsongevallen zorgwekkend blijft.

Heel erg is het ook gesteld met de arbeidsongevallen in de interimsector. Daar heeft men 1 kans op 7 dat men een arbeidsongeval heeft. Dat heeft uiteraard alles te maken met het onvoorbereid op werven en werken komen, zonder opleiding, intstructies,… . Een bewijs dat een vebod op uitzendarbeid in bijvoorbeeld de verhuissector meer dan op zijn plaats is en dat dat ook best zo blijft voor de binnenschippers.
Daarenboven blijkt ook nog eens dat er heel wat verkeerd loopt met de verzekeraars en de inspectie van het Fonds voor ArbeidsOngevallen (FAO).

In 2011 weigerden de verzekeraars ten onrechte bij 7400 mensen tussen te komen na een arbeidsongeval. Na tussenkomst van het FAO kwam de verzekeraar wel tussen. Gemiddeld 10% van alle arbeidsongevallen worden geweigerd door de verzekeraars, met zeer grote verschillen tussen de verzekeraars. Zo weigerden Ethias en AXA tussen te komen bij 13% van de aangiften, terwijl dat bij KBC slecht 4,3% is. Er loopt daar dus iets grondig fout met de verzekeraars. En dan hebben we het nog niet over de zeer vele dossier waarbij de arbeidsrechtbank oordeelt dat de verzekeraar ten onrechte weigert om tussen te komen.

Er is ook een schrijnend gebrek aan controle. Momenteel zijn er minder inspecteurs dan een jaar geleden ondanks de belofte de inspectie op te drijven. De bedrijven zitten nu aan het rimte om slecht om de 21,4jaar een controle te krijgen.

Ik vroeg de minister dan ook de malaise bij de verzekeraars aan te pakken en paal en perk te stellen aan het weigeringsbeleid . Voortrs benadrukte ik dat het toch niet kon dat we naar een situatie zouden evolueren waarbij steeds meer slachtoffers van een arbeidsongeval naar de arbeidsrechtbank moeten stappen om hun gelijk te krijgen.
Uiteraard moet de minister ook haar belofte nakomen om de inspectiediensten te versterken zodat een goed arbeidsongevallen beleid kan afgedwongen worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: