Loonlastenverlaging veronderstelt lastenverschuiving.

Loonlastenverlaging veronderstelt een verschuiving van lasten naar andere inkomens dan die uit arbeid, zoals bvb inkomens uit kapitaal. Maar ook een verschuiving naar milieubelastingen. Tegelijkertijd zal het debat over een hervorming van de sociale zekerheid moeten gevoerd worden, want lasten op arbeid verlagen veronderstelt minder bijdragen innen en dus minder geld voor de sociale zekerheid. Ik vind dat bijvoorbeeld enkel arbeidsgerelateerde risico’s (werkloosheid, arbeidsongevallen, pensioenen, invaliditeitsverzekering) nog met sociale bijdragen zouden kunnen worden gedekt en kinderbijslag en gezondheidszorg met algemene bijdragen uit belastingen bijvoorbeeld. Daarnaast zal het noodzakelijk zijn om blijvend de overheidsuitgaven strikt in de hand te houden. Dat zijn voor ons de drie sporen om de loonlastenverlaging te financieren, want inkomsten uit fraudebestrijding zijn goed, maar zullen onvoldoende zijn en zijn veel te onvoorspelbaar om als enige structurele inkomensbron weerhouden te worden. Dat was. De kern van mijn tussenkomst, gericht aan Di Rupo, tijdens het vragenuurtje in de Kamer.
Twee bijkomende klemtonen zijn:
– concentratie van middelen op specifieke doelgroepen zoals jongeren en op lage lonen omdat we zo een maximaal tewerkstellingseffect creëren in die sectoren die grote concurrentie ondervinden op de internationale markten;
– ook loonlastenverlaging voor de non profit, want daar leidt dat quasi automatisch tot bijkomende jobs.
In alle geval dring ik aan om versterkt in te zetten op lastenverlaging om onze economie en concurrentiepositie te verbeteren en vooral hoop te geven aan die 100.000 jongeren die op zoek zijn naar een job.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: