Nieuwe regels uitzendarbeid maken arbeidsmarkt flexibeler

Deze namiddag stond het wetsontwerp tot wijziging van uitzendarbeid op de agenda van de commissie Sociale Zaken. Dagcontracten worden aan banden gelegd. Daarmee wordt een serieus pijnpunt in de uitzendarbeid aangepakt. Uitzendarbeid kan nu als opstap naar een vast contract. Dat is een stap vooruit inzake “flexicurity”.

Wij hebben al altijd gepleit om enerzijds de arbeidsmarkt flexibeler te maken en tegelijkertijd voldoende bescherming en zekerheid in te bouwen voor de werknemers. Het nieuwe motief ‘instroom’ is een nieuwe, goede schakel in de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Werkgevers kunnen op een flexibele wijze kennis maken met nieuwe werknemers, maar tegelijkertijd moeten ze toch ook een aantal regels respecteren inzake minimum en maximum duurtijd van uitzendarbeid en mogen er maximum 3 uitzendarbeid(st)ers per vacature ingezet worden. Dit moet misbruiken voorkomen.

Het motief instroom maakt de arbeidsmarkt toegankelijker, in het bijzonder voor kansengroepen. Uit onderzoek van de VDAB blijkt dat uitzendarbeid voor deze groepen een belangrijke opstap zijn naar een vaste job. Zo stroomt 12% van de allochtonen, 14% van de 50-plussers en 13% van de kortgeschoolden na het beëindigen van een uitzendcontract door naar een vaste job. Dit dossier bewijst alvast dat goed overleg tussen de sociale partners, de regering en het parlement, mits goodwill van alle partijen, toch nog tot resultaten kan leiden.

Toch zijn er ook nog een aantal zaken die moeten geregeld worden zoals de afschaffing van de 48-urenregel om dagcontracten door werkgever en werknemer te laten ondertekenen. Door de afschaffing van deze regel moeten heel wat misbruiken de wereld uitgeholpen worden.

Ook inzake arbeidsongevallen is er nog werk aan de winkel. Een uitzendarbeider die 1 jaar voltijds werkt, heeft 1 kans op 7 op een arbeidsongeval. Daarbij komt dat 55% van de slachtoffers van arbeidsongevallen in de uitzendarbeid jonger dan 30 jaar is. Dat heeft uiteraard alles te maken met een gebrek aan opleiding, instructies en sensibilisering voor risico’s in het bedrijf. Dossiers van uitzendkrachten die een arbeidsongeval hadden, worden ook veel vaker verworpen door de verzekeraars. Vandaar het pleidooi van CD&V bij de minister om maatregelen te nemen om de veiligheid van uitzendkrachten te verbeteren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: