Compromis eenheidsstatuut is redelijk en evenwichtig, maar er is nog werk aan de winkel.

foto (8)

Deze namiddag kwam ik tussen in de plenaire vergadering van de Kamer over het eenheidsstatuut.
Ik feliciteerde de eerste minister en de regering en de vrouwen achter de schermen voor het bereikte compromis.
Vorige week waren er al sommigen die niet meer geloofden in een compromis en al helemaal niet meer in het sociaal overleg. Wij hebben vorige week bepleit alle kansen te blijven te geven aan dat sociaal overleg. De regering heeft aangetoond dat dat volgehouden geloof in het sociaal overleg toch nog altijd tot resultaten kan leiden en dat siert deze regering.
Wat voorligt is een evenwichtig en redelijk akkoord waarin onze fractie zich kan vinden.
Wij hebben altijd gezegd dat we drie klemtonen willen terugvinden in dat eenheidsstatuut: afschaffing van de carensdag moet gepaard gaan met vermijden van misbruiken, opzegtermijnen en opzegvergoedingen zullen een compromis moeten zijn tussen de laagste en de hoogste en ten derde wilden wij tegelijkertijd dat de opzegperiode meer activerend werd. Ook dat vinden we terug want in de compromistekst staat dat het recht op outplacement veralgemeend wordt vanaf het 7° jaar anciënniteit en dat de sectoren afspraken kunnen maken om 1/3 van de opzegperiode of opzegvergoeding activerend te maken. Dat is voor ons een sleutelelement in het compromis. Het is een stap vooruit in de modernisering van onze arbeidsmarkt, want uiteindelijk is het nog altijd de bedoeling dat mensen die ontslagen worden zo snel mogelijk opnieuw aan het werk geraken. Een evenwichtig en een redelijk akkoord, een solide akkoord noemde een topman van de werkgevers het.
Maar het werk is nog niet af. Het compromis wordt nog omgezet worden in wetteksten en liefst zo snel mogelijk om rechtszekerheid te creëren. En een aantal andere elementen voor een totaaloplossing moeten nog afgesproken worden.
Voor de zaken die nog moeten afgesproken worden over tijdelijke werkloosheid, vakantie, proefperiode, aanvullend pensioen,… heb ik bepleit de weg van de redelijkheid en het evenwicht verder te blijven bewandelen zodat alle werknemers en werkgevers op 1 januari 2014 op dezelfde, correcte en redelijke arbeidsrelatie kunnen terugvallen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: