Gebruik elektronische maaltijdcheques schiet de hoogte in.

Meer dan 530.000 mensen gebruiken vandaag al elektronische maaltijdcheques. Dat is al 33% van alle maaltijdchequegebruikers in ons land. Het systeem van elektronische maaltijdcheques naast de papieren versie werd ingevoerd in januari 2012. In december 2012 waren er al een kleine 200.000 gebruikers en op zes maanden tijd kwam daar meer dan het dubbele bij.
De stijging is exponentieel en dat is een goede zaak, want de kans op verlies of het niet tijdig inwisselen wordt hierdoor sterk ingeperkt. De verbruiker krijgt tien dagen voor de vervaldatum een bericht dat de cheques zullen vervallen en het systeem zorgt er voor dat de oudste cheques eerst afgerekend worden.

In 2012 werd voor 1,9 miljard uitgegeven aan maaltijdcheques door 70.000 bedrijven. De helft daarvan zijn kmo’s. Ook uitzendkrachten kunnen nu elektronische maaltijdcheques krijgen.
Toevallig of niet is de overschakeling naar elektronische maaltijdcheques heel sterk beginnen groeien nadat ik vorig jaar openbaar maakte dat tussen de 5 en de 10 miljoen euro aan papieren maaltijdcheques niet ingewisseld worden en verdwijnen in de zakken van de uitgiftebedrijven.

Mijn wetsvoorstel om de geldigheidsduur te verlengen tot 1 jaar werd ondertussen door het parlement goedgekeurd. Ik blijf evenwel pleiten voor een nog sterkere vereenvoudiging van het systeem, maar in afwachting van een grondige evaluatie zijn de elektronische maaltijdcheques een gevoelige verbetering om het verloren gaan van maaltijdcheques tegen te gaan. Maar de afschaffing ervan lijkt mij nog altijd het beste en het bedrag gewoon toevoegen op de loonbrief als maaltijdvergoeding zou alles sterk vereenvoudigen.

Uit cijfers die aan de NAR zijn bezorgd blijkt voorts ook dat al 10.000 handelaars de elektronische maaltijdcheques aanvaarden en dat ook hier de groei exponentieel is. 71% van de inwisselpunten zijn kleinhandelaars en 28% zijn grootwarenhuizen. Ook in de horeca breekt de elektronische maaltijdcheque door (reeds 25% van de kleinhandelszaken zij horecazaken).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: