Samen inburgeren

In het voorjaar van 2011 lanceerde de Vlaamse Overheid het project ‘Samen Inburgeren’. Het is een methode van inburgeringscoaching waarbij vrijwilligers zich engageren om inburgeraars te ondersteunen bij hun inburgeringsproces. Het OCMW van Oudenaarde sprong mee op de kar, en heeft intussen een eerste werkjaar achter de rug.

Het principe is eenvoudig. In het project worden duo’s gevormd tussen ‘nieuwe’ inwoners en ‘ervaren’ inwoners. Gedurende een periode van minstens een halfjaar ontmoeten de duo’s elkaar tweewekelijks op zelfgekozen momenten. Ze beslissen zelf welke activiteit ze doen: naar een museum gaan, samen sporten, naar de maandelijkse OK Swaree komen, … Omdat inburgeren voor iedereen anders loopt en niet altijd even gemakkelijk is, kunnen regelmatige ontmoetingen met ‘ervaren’ inwoners nieuwkomers helpen om zich sneller en beter te integreren. Zo kunnen ze zich stap voor stap meer thuis voelen. Bovendien leren de duo’s elkaars leefwereld en gewoonten kennen wat tot een groter wederzijds begrip over de andere cultuur leidt.”
Na het eerste werkjaar in 2012, zoekt het OCMW opnieuw deelnemers voor het project ‘Samen Inburgeren’. Er worden zowel ‘nieuwe’ inwoners (aangeduid als inburgeraars) als ‘ervaren’ inwoners (aangeduid als inburgercoach) gezocht. ‘Nieuwe’ inwoners zijn niet geboren in Vlaanderen en zijn nieuwkomers in de regio Oudenaarde. ‘Ervaren’ inwoners voelen zich thuis in Oudenaarde en zijn geïnteresseerd om nieuwe inwoners wegwijs te maken in Oudenaarde. Ook vrijwilligers die in het eerste werkjaar reeds inburgercoach waren, kunnen opnieuw deelnemen.

DSC_0001

Johan D’Haese (links op de foto) gaf zich op als vrijwilliger inburgercoach: “ Ik ben geïnteresseerd in vreemde culturen. Bovendien spreek ik graag een woordje Frans en Engels en wens ik nieuwkomers te ondersteunen in het aanleren van onze taal. Ik ben sociaal voelend en ik ga met veel plezier het engagement aan om nieuwe inwoners te introduceren in onze stad en in onze cultuur.”

Geïnteresseerden kunnen zich telefonisch of schriftelijk kandidaat stellen bij Deborah Deroose van het OCMW Oudenaarde. Na een kennismakingsgesprek wordt in onderling overleg een duo gevormd en kunnen de ontmoetingen van start gaan. Regelmatige opvolging zorgt voor een soepel verloop van het traject.

Interesse? Contacteer Deborah Deroose, Sociaal Huis – OCMW Oudenaarde, Meerspoort 30,
9700 Oudenaarde. Tel: 055/460 640 of Mail: dd@ocmwoudenaarde.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: