Rond komen met 100 euro per week…. een inleefweek.

Op vraag van ons OCMW-team dat werkt rond armoede is mij gevraagd om eens een  week rond te komen met 100 euro. Ik heb de uitnodiging aanvaard en zit nu halfweg mijn week.  Ook mijn vrouw en drie kinderen doen mee (zij krijgen elk een budget van 75 euro). We verplaatsen ons deze week  (zoveel mogelijk) met de fiets of het openbaar vervoer.

fiets

We koken enkel met aangekochte goederen. We houden ons verbruik van elektriciteit en water bij en we bellen niet, wel sms’en (5 euro). Daarnaast is er mij ook gevraagd om een dagboek bij te houden, een bezoek te brengen aan de sociale winkel, naar de voedselbedeling te gaan om te luisteren naar de mensen die daar in de rij staan  en deel te nemen aan één activiteit voor mensen met een ok-pas (kansenpas voor mensen met een laag inkomen).

008 028

 

Tot op vandaag hebben  we 280 euro van de 400 euro opgebruikt.  Ik luk er goed in om alles met de fiets en het openbaar vervoer te doen, maar moet wel heel wat meer verplaatsingstijd inbouwen in mijn agenda. Andere ervaringen zijn dat we veel bewuster aankopen en nadenken over de prijs, ook alleen maar kopen wat we nodig hebben. Het sociaal leven wordt ook heel wat beperkter (meegaan na een vergadering om nog iets te gaan drinken of naar eetfestijnen gaan  is niet zo evident). De poetsvrouw komt niet deze week en de strijk doen we deze week ook zelf. Wetende dat het leefloon 817 euro is voor een alleenstaande en 1078 euro voor een gezin ervaren we deze week dat het niet zo evident om met zo een budget rond te komen. Meer dan ooit ben ik ervan overtuigd dat werk de hefboom is om mensen uit de armoede te halen.

Op 17 oktober, de Dag van verzet tegen extreme armoede, wordt ’s avonds verslag gegeven van deze inleefweek. Iedereen is welkom in de Brandwoeker voor een solidariteits- en ontmoetingsavond waar we ook een solidariteitsgedicht onthullen. Die dag gaat ook de sociale kruidenier voor het eerst open op de site van het Oud Klooster op de koer van het bisschopskwartier.

Reportage AVS: http://www.avs.be/pageview.aspx?pv_mid=26891&autoscale=false&videowidth=640&videoheight=360&autoplay=true&video=/UserFiles/Flash/Video/nieuws/nieuwsdonderdag.f4v

Links:

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20131002_00771443

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: