Decemberafrekening vakantiegeld afgeschaft op 1 januari 2014

Vanaf 1 januari 2014 wordt de decemberafrekening voor de uitbetaling van het vakantiegeld afgeschaft. Dit verklaarde Minister van Werk Monica De Coninck in de Kamercommissie Sociale Zaken na mijn vraag hieromtrent.

De decemberafrekening vindt plaats in de laatste maand van het jaar en is bedoeld voor bedienden die in de loop van het jaar bij dezelfde werkgever gebleven zijn maar minder uren zijn gaan werken. De afrekening omwille van de vermindering van de arbeidsduur is vergelijkbaar met de afrekening vakantiegeld bij een uitdiensttreding.

Minister De Coninck bevestigde dat het vakantiegeld voor die bedienden voortaan berekend zal worden op basis van het arbeidsregime waarin de bediende tewerkgesteld is op het ogenblik dat hij zijn vakantie opneemt.

Volgens mij heeft de regeling zoals die nog tot het einde van het jaar bestaat verschillende nadelen. Werkgevers en sociale secretariaten worden met een stevige administratieve rompslomp geconfronteerd. Omdat de werkgevers het vakantiegeld in geval van vermindering van arbeidsduur moeten prefinancieren, betekent het voor hen ook een meerkost.

Voor de werknemers is er heel wat onduidelijkheid. Ze ontvangen in december immers vervroegd vakantiegeld dat als doel heeft de vakantie in het volgend vakantiejaar te financieren. Vaak beseffen ze echter niet dat dat betekent dat ze het volgend jaar nauwelijks vakantiegeld zullen ontvangen.

De huidige ‘omslachtige regeling’ werd ingevoerd onder de vroegere paarse regering om budgettaire redenen. Omdat het volledige vakantiegeld vervroegd moest worden uitbetaald, moet ook de daarop verschuldigde RSZ-bijdrage en bedrijfsvoorheffing vroeger betaald worden. Minister De Coninck laat alvast weten dat de afschaffing van de decemberregeling geen budgettaire impact heeft.

 

Link:

http://www.standaard.be/cnt/dmf20131028_00813495?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+dso-lifestyle-muziek+%28De+Standaard+Online%3A+Cultuur+-+Muziek%29

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: