Doorbraak in de hervorming van het sociaal statuut voor kunstenaars

Minister Onkelinx zal nog deze herfst een wetsontwerp en KB voorstellen ter verbetering van het sociaal statuut voor kunstenaars.  Professionele artiesten zullen voortaan over een kunstenaarskaart en -visum moeten beschikken vooraleer ze toegang krijgen tot sociale zekerheidsregeling voor kunstenaars . Dat antwoordde ze vandaag op mijn Parlementaire vraag. Eerder deze zomer bepleitte ik al een aanpassing van het statuut dat meer armslag zou geven aan de Commissie Kunstenaars om te bepalen wie wel of niet onder het Kunstenaarsstatuut zou vallen.

Kunstenaars genieten onder bepaalde voorwaarden van een bijzondere bescherming binnen de sociale zekerheid (ziekteverzekering, pensioenopbouw, werkloosheid). De bescherming is van toepassing op personen die zonder een arbeidsovereenkomst tegen betaling een artistiek prestatie leveren in opdracht van een natuurlijk of rechtspersoon (het zogenaamde artikel 1 bis, juli 2003).Ze wordt gefinancierd met de bijdragen van de werkgevers en werknemers en is dus een solidariteit van ons allen met de kunstenaars.

Vandaar dat we het belangrijk vinden dat die solidariteit gestoeld is op goede afspraken en dat  oneigenlijk gebruik vermeden wordt. Het kunstenaarsstatuut moet tegemoet  komen aan een specifieke nood van kunstenaars die door de aard van hun werk dikwijls tussen twee stoelen dreigen te vallen.

Minister Onkelinx komt met een wetsontwerp dat de voorwaarden om gebruik te kunnen maken van de 1bis-regeling moet verscherpen en verduidelijken. De nieuwe wet schrijft voor dat de kunstenaar een kunstenaarsvisum moet aanvragen om onder de 1bis-regeling te kunnen vallen. De Commissie Kunstenaars zal instaan voor de toekenning van de visa. Om de vijf jaar moet het visum vernieuwd worden. De Commissie Kunstenaars bestaat vandaag al, maar krijgt dus in de toekomst meer bevoegdheden. Ze zal ook uitgebreid worden met vertegenwoordigers van werkgevers- en werknemers en vertegenwoordigers van de artistieke sector.

Voor de amateurkunstenaars, die gebruik willen maken van de kleinevergoedingsregeling, zal de langverwachte kunstenaarskaart eindelijk een feit worden. Via de kleinevergoedingsregeling worden inkomsten uit beperkte activiteiten als kunstenaar vrijgesteld van sociale en fiscale bijdragen. De kunstenaarskaart zal zorgen voor meer duidelijkheid in dit systeem.

Minister De Coninck werkt momenteel aan een verbetering van de werkloosheidsreglementering die van toepassing is op kunstenaars. De bedoeling is dat beide ontwerpen op elkaar afgestemd zijn en samen zullen zorgen voor meer rechtszekerheid in en minder misbruik van het kunstenaarsstatuut.

Door in het verleden de regeling open te stellen voor een zeer brede groep mensen was  er een goedkope vorm van tewerkstelling ontstaan, op kosten van de sociale zekerheid, voor mensen die niet tot de oorspronkelijke doelgroep van ‘kunstenaars’ behoren. Die misbruiken zullen er nu  voor een groot deel uitgaan. Het antwoord op de vraag ‘Wie is kunstenaar?’ zal met deze nieuwe regelgeving en een vernieuwde Commissie Kunstenaars  veel correcter kunnen gegeven worden en die kunstenaars beschermen die het echt nodig hebben.

DSC_0054

Links:

http://www.cdenv.be/actua/doorbraak-hervorming-kunstenaarsstatuut

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: