Conventie ‘waardig werk voor huishoudpersoneel’ gestemd.

Vandaag hebben we de IAO Conventie 189 eindelijk geratificeerd in ons parlement. Deze conventie ijvert ervoor om huishoudpersoneel, dat zich wereldwijd inzet voor families en huishouden, dezelfde basisrechten te geven als andere werknemers zoals het recht opaanvaardbare werkuren, eerlijke verloning, goede arbeidsomstandigheden,…

Samen met mijn collega Lanjri trek ik  al geruime tijd aan deze kar en we dienden zelfs een resolutie in om aan te dringen op een snelle ratificatie van de conventie.

Het is belangrijk te strijden voor wereldwijde bescherming en waardering van huishoudpersoneel. Het is echter ook belangrijk om voor eigen deur te vegen. De vakbonden klagen immers al jaren aan dat ook het Belgische huishoudpersoneel in een zeer precair statuut moet werken. Vaak worden ze onderbetaald en staat er geen rem op het aantal uren dat ze dienen te presteren. Bovendien hebben ze dikwijls geen recht op volledige sociale zekerheid omdat de werkgever is vrijgesteld van het betalen van sociale bijdragen. Momenteel zijn er ongeveer 1100 geregistreerde dienstbodes. Het gaat hier vermoedelijk slechts om het topje van de ijsberg, omdat enkel de voltijdse dienstboden geregistreerd werden.

Meer dan ooit moet er werk worden gemaakt van een duidelijk beroepsstatuut voor huishoudpersoneel en dat deze werknemers een volwaardige sociale bescherming verdienen. Het gaat hier over mensen die werken in huisgezinnen en daar strijken, wassen, de tuin onderhouden, de kinderen ophalen van school,…. . Daarom dienden we een wetsvoorstel in dat het bestaande statuut van dienstbode en huishoudbediende wil samenvoegen tot een verbeterd statuut voor de huishoudhulp. Personen die werken als au pair of vallen binnen de regelgeving voor PWA of dienstencheques worden buiten beschouwing gelaten.

Het nieuwe statuut dat collegaNahima Lanjri en ik voorstellen, zorgt ervoor dat het beroep van dienstbode en huisbediende wordt opgewaardeerd en dat de achterstelling inzake arbeids- en sociale bescherming wordt weggewerkt. Zo zal de huishoudhulp volledig onder de sociale zekerheid vallen en een statuut genieten dat gelijkwaardig is aan dat van een bediende. Ze zullen ook kunnen genieten van de regelgeving inzake moederschapsbescherming. Minister De Coninck kondigde aan te werken aan een ontwerp dat in de richting van dit wetsvoorstel gaat.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: