Cijfers liegen niet…

Sp.a -raadslid David Vanden Bossche zegt in een persmededeling dat Oudenaarde slechts 27% van de federale middelen waar Oudenaarde recht op heeft aanwendt.    Verder stelt hij ook dat ons bestuur niet goed bezig is omdat we de middelen links laten liggen en hij neemt het woord ‘schandalig’ in de mond.
Ik heb de indruk dat mijnheer Vanden Bossche na één jaar OCMW nog altijd niet goed weet wat wij in het OCMW allemaal doen…  en ik druk mij dan nog zeer beleefd uit.

Twee, ik heb noch tijdens de OCMW-raad, noch tijdens de gemeenteraad hierover een opmerking gekregen.   Het wordt tijd dat mijnheer Vanden Bossche eens de discussie voert daar waar ze moet gevoerd worden, in de ocmw-raad en de gemeenteraad en op het moment dat dit op de agenda staat en niet als alles al besproken en beslist is. Alleen via persberichten een discussie voeren getuigt niet echt van veel politieke moed om het debat openlijk te voeren.

De feiten. 

Waar de heer Vanden Bossche de cijfers haalt weet ik niet. Wat ik wel weet is dat wij in het OCMW 2013 zullen afsluiten met ongeveer 23.765 euro uitgaven in het kader van de bestrijding van de kinderarmoede. Dat is het  driedubbele van het bedrag waarop Oudenaarde recht zou hebben.

3650 euro werd al gevalideerd door de hogere overheid en het resterend bedrag van de  7000 euro waarop we recht hebben werd ook reeds bestemd , maar moet nog geboekt worden. Daarboven op heeft het OCMW van Oudenaarde   in 2013 reeds € 10.490 aangewend om schoolfacturen van kansarme kinderen( houder van een kansenpas ) te betalen aan de scholen ( in het kader van de convenanten met alle scholen in Oudenaarde over de netten heen ) en daar moeten we nog een aantal bedragen bij boeken (een aantal facturen van scholen moeten nog binnen komen). Omwille van het grote belang dat we hechten aan onderwijs voor kansarme kinderen leggen we dat bedrag bij uit eigen middelen.

Tel hier ook nog eens 9775 euro bij die we uitbetaald hebben als schooltoelage aan 272 kansarme schoolgaande kinderen (147 in het basisonderwijs en 125 in het secundair onderwijs).
En dan heb ik het nog niet gehad over de tussenkomsten die we betalen voor kinderen met een kansenpas die lid zijn van jeugdverenigingen, sportclubs,….

Kinderarmoede wegwerken is topprioriteit.
En dan heb ik het nog niet gehad over de speciale, lage tarieven die we hanteren voor kinderopvang in het begijnhof voor kinderen van kansengroepen en heb ik het nog niet gehad over het samenwerkingsakkoord tussen het OCMW en de kinderopvang waarbij het OCMW een woning ter beschikking stelt voor onthaalouders waardoor kinderen uit kansengroepen voorrang krijgen voor opvang. En dan heb ik het nog niet gehad over de sociale kruidenier waar ouders pampers en ander hygiënisch kinderverzorgingsmateriaal en gezonde voeding kunnen kopen met korting. en dan hebben we het nog niet over de individuele steundossiers die behandeld worden in het sociaal comité….. We zullen dus véél méér besteden dan wat ons door Vlaanderen en de federale overheid werd toegewezen. Dat is een heel bewuste keuze omdat kinderarmoede aanpakken voor ons inderdaad een topprioriteit is.

Een beetje intellectuele eerlijkheid van de heer Vanden Bossche in het politieke debat zou niet misstaan . Misschien moet hij zich toch eerst eens informeren vooraleer hij persberichten de wereld instuurt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: