Werkcheques? Stop met het chequesysteem aub!

 

Monika De Coninck wil werkgevers cheques geven om jongeren aan te werven…. Ik deel  de doelstelling van De Coninck om jongeren meer kansen op werk te geven en vindt  dus ook dat we een versnelling hoger moeten schakelen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken en dat we daarbij de focus moeten leggen op laaggeschoolden (dat is trouwens ook wat professor Sels zegt in een studie: jobcreatie door de loonlastenverlaging  gebaseerd op twee parameters, zijnde  laaggeschoolden én lage lonen). En dat het doelgroepenbeleid efficiënter moet georganiseerd worden , daar ben ik het ook mee eens.

Maar wat de methodiek betreft verschil ik wel met haar van mening. We hebben geen nood aan een dagelijks proefballonnetje, wel aan een doordachte aanpak en een globaal plan. Nu nog extra doelgroepmaatregelen nemen, enkele maanden voor de overdracht van deze bevoegdheid, is ook niet aangewezen. Het is aan de regio’s om een globaal plan van aanpak uit te werken naar de toekomst.

Dat was trouwens een afspraak van al een hele tijd geleden ( remember het belangenconflict van de Vlaamse regering), dat de federale overheid geen nieuwe doelgroepmaatregelen meer zou uitwerken. Een afspraak die echter niet werd gehonoreerd. Nauw overleg met de regio’s is dus de boodschap, want als die dit niet inpassen in hun beleid kan dit alleen maar onzekerheid creëren .

We weten ook uit ervaring dat een chequesysteem altijd extra administratiekosten met zich mee brengt (dienstencheques, maaltijdcheques, ecocheques,…).  Ik wil bijvoorbeeld daarom de maaltijdcheques afschaffen. Een vereenvoudiging van het systeem zou veel beter gebeuren door automatische toekenningen van rsz-kortingen en dus een betere dienstverlening door de overheidsdiensten zelf. Laat ons dit idee dus klasseren bij het zoveelste verkiezingsballonnetje.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: