Wachtlijst voor Woon-Leef-en Zorgcentrum De Meerspoort bereikt recordhoogte

De vergrijzing laat zich al volop voelen in Oudenaarde. Straks zal 1/3 van de bevolking zich in de 60-plus categorie bevinden en tegen 2020 zullen er meer dan 2000 tachtigplussers zijn in de Brouwersstad. Zo een grote groep die zoveel ouder wordt, brengt met zich mee dat er ook steeds meer senioren zorg nodig hebben. Dat is nu al voelbaar.

De wachtlijst voor ons woon-leef en zorgcentrum De Meerspoort is nog nooit zo lang geweest.  458 mensen staan er op de wachtlijst van het WLZ. Een deel daarvan schrijft zich in voor de toekomst, maar de heel actieve wachtlijst van mensen die dringend een plaats zoeken is meer dan 300.  Nog nooit gebeurd.

In elk rustoord zou men met grote wachtlijsten zitten. Veel zou te maken hebben met de zachte winter, waardoor er minder minder wisselingen zijn.

Van het record  aantal personen op de wachtlijst voor de Meerspoort zijn er 187 van Oudenaarde. Mensen van Oudenaarde krijgen voorrang op wachtenden van buiten Oudenaarde. De kans dat mensen van buiten Oudenaarde dus in het WLZ De Meerspoort terecht kunnen is enorm klein. Voor vele families brengt dit heel wat kopbrekens met zich mee.

Van  de 187 senioren uit Oudenaarde zijn er 37 met een zeer zware zorggraad. Wij weten dat verschillende daarvan al maanden in het ziekenhuis verblijven en daar wachten op een plaats in ons WLZ of een ander omdat ze echt niet meer naar huis kunnen.

Sinds 1 januari 2014 tot op vandaag ( nog geen maand) hebben we al 28 nieuwe aanvragen gekregen. Ook dat is historisch.  De sociale dienst kan de aanvragen nog nauwelijks verwerken. De mensen op de sociale dienst worden soms geconfronteerd met verbaal geweld van de familie omdat wij geen oplossing kunnen bieden. Ik begrijp die families dat zij soms de wanhoop nabij zijn, maar ook wij staan machteloos . Er kunnen maar mensen opgenomen worden als er een kamer vrij komt. In het nieuwe rustoord konden we een erkenning krijgen voor 6 bijkomende kamers.  De vergrijzing begint zich voluit te manifesteren. Dat sommigen zoals de NV-A dan blijven beweren dat de investeringen in een nieuw rustoord en de serviceflats (waarmee we ook nog eens 25 bijkomende senioren in een veilige omgeving met kwaliteitszorg kunnen opvangen) niet verantwoord zijn, kan er bij mij niet in. Die zijn ofwel wereldvreemd of weten niet voor welke uitdagingen de vergrijzing ons plaatst.

Wie bijkomende info wilt over opname in het WLZ of de serviceflats neemt best contact met de sociale dienst van het WLZ de Meerspoort  055 46 05 11

025

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: