Tussenkomst tijdens het vragenuurtje over de nieuwe index.

Het uitblijven van het nieuw indexcijfer kan niet blijven duren. De sociale partners raken het maar niet eens  over de toepassing van de nieuwe index. Vandaar dat ik hierover meer wilde vernemen van minister Vande Lanotte.

Mijn integrale tussenkomst:

 Deze voormiddag had ik nog een beetje hoop dat u deze namiddag een akkoord zou kunnen aankondigen want op de website van de FOD economie stond er toen nog dat het nieuw indexcijfer op 6 februari om 16u gepubliceerd worden maar sedert deze middag bleek dat ijdele hoop te zijn.

Er is immers al een aanpassing gebeurd op de website en nu staat er dat de sociale partners nog enkele dagen tijd nodig hebben om tot een akkoord te komen en zal de FOD economie de nieuwe index publiceren op dinsdag 11 feb om 14u. De geloofwaardigheid van de sociale partner komt zwaar in het gedrang. Ik ben een harde believer van dat sociaal overleg en ik had de hoop dat ze een nieuw elan gevonden hadden na het akkoord van het eenheidsstatuut, zeker ook over een dossier als de index, belangrijk voor de loonvorming en de sociale uitkering, het domein bij uitstek voor de sociale partners. Maar ook van groot belang voor onze begroting, want hoe sneller of hoe trager een verhoging van de weddes van de ambtenaren en van de sociale uitkeringen , hoe sneller of hoe trager dat weegt op onze begroting.  Het kader voor de nieuwe index was nochtans in gezamenlijk overleg tot stand gekomen. Er wordt niet geraakt aan het mechanisme van de indexering, aan het systeem dat de lonen en de uitkeringen de levensduurtes moeten volgen, maar we zouden de index zelf, de korf van producten zelf aanpassen en actualiseren zodat die meer in overeenstemming is met de dagelijkse realiteit van het consumptiegedrag van de mensen. Daarover is er een basisakkoord maar over de concrete toepassing ervan geraken de sociale partners het maar niets een.

De sociale partners willen altijd mee praten, mee aan de tafel zitten en ik vind dat een goede zaak tot zolang dat men de toegeschoven verantwoordelijkheid ook opneemt. Maar men moet ook verantwoordelijkheid willen en durven opnemen als het moeilijk gaat, in moeilijke tijden en in moeilijke dossiers, ook dan hebben ze een voorbeeldfunctie te vervullen inzake maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als ze daar niet meer toe in staat zijn, als ze niet meer in staat zijn de bakens te verzetten dan dreigt ons zo geprezen sociaal overlegmodel te degraderen tot een praatbarak en dan moet men zich niet verongelijkt voelen als anderen verantwoordelijkheid opnemen in hun plaats.”

Op tijd verantwoordelijkheid nemen.

In zijn antwoord legde de minister nog eens uit dat de nieuwe index zelf niet ter discussie stond, maar wel de omzetting van de oude naar de nieuwe index. Werkgevers willen immers dat de te hoge index van de voorbije jaren mee verrekend wordt waardoor de volgende indexering later zou komen. Werknemers zeggen dat de werkgevers akkoord waren in 2006 met de oude index. Dat je dus iets waarover men akkoord was niet opnieuw ter discussie moet stellen. Het oude akkoord loopt tot het nieuwe in werking treedt. Deze laatste redenering houdt in dat er geen vertraging komt van de indexering. Soit. De sociale partners hebben nog enkele dagende tijd nodig om er uit te geraken. We gunnen hun die tijd omdat daardoor het draagvlak voor de nieuwe index breed zal gedragen worden. maar het wordt wel tijd dat sociale partners op tijd hun verantwoordelijkheid leren nemen. Er liggen in het kader van de afwikkeling van het eenheidsstatuut nog een aantal dossiers te wachten waarvan de deadline voor een akkoord al een tijdje overschreden is!

DSC_0110

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: