Afschaffen maaltijdcheques … vervolg

Alles op een rijtje

In de senaat wordt deze week gestemd over een wetsvoorstel van Daems in verband met de afschaffing van de maaltijdcheques. In de Kamer heb ik zelf vroeger al een wetsvoorstel ingediend. Het voorstel Daems behandelt alleen het fiscale luik. Terwijl mijn voorstel ook het sociale luik behandelt en de sociale partners verder betrekt bij de toekenning van de “maaltijdvergoeding” ter vervanging van de maaltijdcheques.

De maaltijdcheques werden in 1965 ingevoerd als maaltijdvergoeding voor werknemers in bedrijven waar geen bedrijfsrestaurant was, en voor werknemers die de baan op moesten.

In 2012 gaf 80% van de Belgische werkgevers maaltijdcheques aan hun personeel: 40% van de werknemers ontving maaltijdcheques, 4% van het totale beloningspakket bestaat uit maaltijdcheques. Dit komt neer op meer dan 250 miljoen maaltijdcheques per jaar, voor een totale waarde van ongeveer 1,5 miljard euro.

Maaltijdcheques vormen een sociaal extralegaal voordeel, vrijgesteld van RSZ en inkomensbelasting.  Het gebruik van maaltijdcheques is dus parafiscaal en fiscaal voordeliger dan het klassieke loonbeslag. Ik stel mij echter ernstige vragen bij de overheadkosten die het systeem met zich meebrengt.

Ten eerste zijn er de kosten voor de werkgevers die maaltijdcheques toekennen. Zij worden enerzijds geconfronteerd met een aanzienlijke administratieve kost bij de toekenning en bedeling van de maaltijdcheques. Anderzijds betalen zij ook commissie aan het uitgiftebedrijf. Voor een KMO kan dit oplopen tot 10% van de nominale waarde van de cheques.  Bv. een KMO met 5 werknemers betaalt gemiddeld 72 euro per maand aan administratieve kosten en 15 euro BTW aan het uitgiftebedrijf.

De werknemers die maaltijdcheques ontvangen worden geconfronteerd met loonverlies als ze hun maaltijdcheques verliezen of als de vervaldatum overschreden wordt. Na drie maanden vervallen maaltijdcheques en kunnen ze niet langer gebruikt worden. Er zou elk jaar tot 10 miljoen euro aan maaltijdcheques ongebruikt blijven.

Tenslotte is het systeem ook duur en omslachtig voor de handelaars die ze ontvangen. Ontvangers van maaltijdcheques betalen aan de uitgever een aansluitingskost, behandelingskost en verzendingskosten. Daarnaast is er ook nog de indirecte kost veroorzaakt door tijdverlies aan de kassa, het tellen, sorteren en opvolging van de inning en de wachttijd die men moet doorlopen vooraleer men de gestorte waarde ontvangt. Het valt op dat vooral kleiner handelaars en horecazaken minder voordelige afspraken kunnen bedingen bij de uitgiftebedrijven.

De enige winnaars in dit systeem zijn de uitgevers van de maaltijdcheques. Zij ontvangen de commissies van werkgevers en handelaars, de financiële opbrengst van het geld dat in hun bezit is tussen verkoop van de cheques aan de werkgevers en de doorstorting aan de handelaars en daar bovenop nog eens de waarde van de verloren, ongebruikte cheques.

Ik wil de voordelen van het systeem, nl. het toekennen van een (para)fiscaal voordelige maaltijdvergoeding behouden maar de nadelige overheadkosten vermijden. Daarom stel ik voor de materiële drager van de maaltijdvergoeding af te schaffen en te vervangen door een vergoeding die rechtstreeks op de rekening van de werknemer wordt gestort. De toepassingsvoorwaarden van het systeem blijven behouden.

Tot slot…

De uitgiftebedrijven doen er alles aan om ons tegen te houden de maaltijdcheques af te schaffen en de sociale partners hebben wat koudwatervrees om niet meer betrokken te zijn bij de “maaltijdvergoeding”. De sociale partners kunnen we gerust stellen. We wijzigen niets aan het sociaal overleg en ze zullen verder hun rol kunnen spelen. Hun koudwatervrees is dus onterecht maar ik wil gerust met hen nog eens rond de tafel zitten om hierover het debat te voeren en tot goede afspraken te komen. Als believer in het sociaal overleg is dat nu eenmaal mijn tweede natuur, in overleg mensen overtuigen met argumenten.

Link:

http://www.standaard.be/cnt/dmf20140211_00975258

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: