Vinkt, dorp in de kijker 2014

Vinkt

Vinkt, het landelijk dorp tussen Deinze en Aalter waar ik mijn jeugd doorbracht  is dit jaar Dorp in de Kijker in de Leiestreek. In het jaar dat ‘den grooten oorlog’ wordt herdacht is de link met Vinkt snel gelegd. De Tweede Wereldoorlog heeft in het dorp veel littekens  achtergelaten. Met veel respect en in alle rust worden de bezoekers in de ‘reflectieruimte’  niet alleen herinnerd aan de meidagen 1940 maar nodigt het centrum ook uit om die herinneringen ook door te geven aan volgende generaties en tevens de universele betekenis ervan te benadrukken.

De personalia van het dorp Vinkt

Vinkt is één van de 11 deelgemeenten die Deinze rijk is. Het is wel de grootste gemeente van Deinze qua oppervlakte en telt ongeveer 1.400 inwoners. Voor het overige is het er rustig wonen en is het centrum omgeven door talrijke landerijen, een landelijke gemeente met veel verborgen mooie hoekjes en kantjes. Vinkt haalt normaal gezien niet zoveel keer het grote nieuws. Alleen met de zware verkeersongevallen langs de gewestweg N409 tussen Deinze en Aalter en de jaarlijkse herdenkingsplechtigheden van de Tweede Wereldoorlog in mei haalt het dorp spijtig genoeg de media. Voor de eerste Wereldoorlog was die dodenweg een smal straatje naar Lotenhulle toe. Toen in de negentiger jaren de weg werd vernieuwd stootten archeologen in de Lotenhullestraat op een houten wegdek dat dateerde uit de middeleeuwen. Toen al was Vinkt bijgevolg een belangrijk doorgangsdorp. In 1998 verdwenen de kasseien op deze weg.

Over de geschiedenis van het dorp is anders niet zoveel terug te vinden. Wel zijn er uitgaven geweest van gewezen erestadsecretaris Yvan Vandenbrande en wijlen pastoor Frans Michem, die in 1998 overleed, maar die belichtten net als de fotoboeken van Stefaan De Groote en Denis Pieters de moderne geschiedenis.

 

De gemeente Vinkt ligt 21, 91 m boven de zeespiegel en coördinaten zijn 51° 0’ 31” poolshoogte en 1° 8’ en 42” ten Oosten van de  middaglijn van Parijs. Het dorp is  996 hectaren groot en omgeven door Lotenhulle, ten Oosten door Meigem, ten Zuiden door Zeveren en ten Westen door de West-Vlaamse gemeenten Aarsele en Kanegem.’

Herman Van Rompuy en kinderen.... een warm onthaal, een warme begroeting...

John De vlieger vertelde bij de persvoorstelling ‘dorp in de Kijker 2014’ nog het volgende over Vinkt:

Wereldoorlog II behoort in Vinkt en Meigem in de voorbije eeuw tot een van de meest markante gebeurtenissen in de geschiedenis. De slag om Vinkt zal geboekstaafd blijven als één van de gruwelijkste episodes uit de 18-daagse veldtocht van het Belgische leger tegen de Duitsers. Wijlen koning Boudewijn en drie jaar geleden Europees president Herman Van Rompuy werden in dat kader reeds ontvangen in Vinkt. In zijn toespraak zei de Europese president toen: ‘De dood van de mensen van Vinkt was zinloos. We kunnen er enkel zin aan geven door ervoor te zorgen dat dit nooit meer zal gebeuren’. Dat president Van Rompuy zich Vinkt nog herinnerde lag aan het feit dat zijn vader, die toen 17 jaar oud was, in Vinkt op de weide stond waar talloze burgers het leven lieten. ‘Ook hij bereidde zich voor op de executie maar ontsnapte gelukkig aan het ergste’, zegt Van Rompuy. ‘Wat hij meemaakte heeft hem echter voor het leven getekend.’

De laatste ‘grote’ gebeurtenis te Vinkt was de fusie met Deinze in 1976.  De laatste jaren voor die fusie bloeide het dorpsleven zoals nooit voorheen. Zo breidde de plaatselijke fanfare Eendracht en Verbroedering in die periode uit met een majorettenkorps. 18 meisjes met mooie lange benen, de mooiste van Vinkt werd er verteld. De muzikanten speelden zoals nooit te voren.  Gezien Vinkt met een overschot zat en dat allemaal niet wilde overhevelen naar Deinze werden de toelagen voor alle verenigingen verdubbeld. De laatste gemeenteraden,  die werden gehouden in de bovenruimte van café Oud Gemeentehuis, dat weldra plaats maakt voor nieuwbouwappartementen, verliepen in een goede sfeer. Na ieder belangrijk punt werd de zitting even geschorst zodat er gelegenheid was de dorst te lessen.

De bekroning als ‘Dorp in de Kijker’ is voor Vinkt een nieuwe mijlpaal. Bij de samenstelling van het boekwerkje hebben wij alvast ervaren dat Vinkt het ontdekken waard is. Dat kan het best via enkele wandelingen die in de folder zijn opgenomen.”

http://www.vvvleiestreek.be

www.deinze.be

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: