Minderbroederklooster in Ronse wordt sociaal huisvestingsproject.

In juli 2008 kocht de Sociale Huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen het kloosterpand aan de Elzeelsesteenweg in Ronse. Op 28 februari 2014 wordt het officieel startschot gegeven voor de realisatie van een sociaal woonproject op de bestaande site.

DSC_0009

‘Het is geenszins de bedoeling om gebouwen te slopen en te vervangen door een nieuwbouw. Daarvoor zijn ze te waardevol en is de structuur veel te degelijk. Het Minderbroederklooster was een baken voor deze buurt en voor het sociaal leven. We willen dat zo houden. Bij de herbestemming van het gebouw willen we de woongelegenheden realiseren met respect voor de geschiedenis van het pand.

“Via dergelijke projecten voert de SHM een duurzaam beleid en we willen hiermee een bijdrage leveren aan de stadsvernieuwing van de stad Ronse.”

Het ontwerp van het project werd opgemaakt door architect Carlo Mas uit Oudenaarde. De werken voor de koopwoningen worden uitgevoerd door de aannemer Damman uit Deerlijk. Aannemer Artes-Depret uit Zeebrugge neemt de renovatie van het klooster voor zijn rekening. Het totale kostenplaatje bedraagt  4.836.875 €. Er wordt voor  529.081 € infrastructuurwerken uitgevoerd door Wannijn uit Kluisbergen.

‘Het project omvat de renovatie van het kloosterpand tot 24 sociale huurappartementen. Op het terrein dat naast het klooster ligt, komen 8 sociale koopwoningen. Er werd een inrichtingsplan opgesteld met nieuwe wegen en met de inrichting van een parking vóór de aanpalende parochiekerk.

DSC_0004

In Ronse staan er 240 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning.  Daarvan zijn er 70 van de stad Ronse zelf. De helft van de 240 wachtenden zijn alleenstaanden en een kwart zijn eenoudergezinnen met kinderen.

Met dit project wil de sociale huisvestingsmaatschappij als actieve woonactor meewerken aan het behalen van het bindend sociaal objectief van de stad Ronse en een antwoord bieden op de lange wachtlijsten.

‘Het bouwen van de koopwoningen werd aangevat begin december 2013. Tegen voorjaar 2015 zullen deze woningen verkoopsklaar zijn. De renovatie van het klooster start eind april en zal lopen tot eind 2015’, aldus Jeanique Van Den Heede, directeur SHM Vlaamse Ardennen.

DSC_0021

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: