Pensioen naar werken

Afgelopen week werden in de commissie sociale zaken twee wetsontwerpen gestemd die ervoor zorgen dat de pensioenberekening in de toekomst meer zal aansluiten bij de werkelijke carrière dan vandaag het geval is.

Zo wordt vandaag bij de berekening van het pensioen van werknemers of zelfstandigen die op 1 november op pensioen gaan, geen rekening gehouden met de 10 maanden gepresteerd in het laatste werkjaar. Dit zorgt ervoor dat mensen die hun pensioen opnemen op het einde van het werkjaar een aanzienlijk nadeel oplopen. Vanaf 1 januari 2015 zal een einde gemaakt worden aan deze scheeftrekking. Alle prestaties geleverd in het laatste werkjaar zullen op dezelfde manier worden meegeteld  voor de pensioenberekening als de prestaties van het voorlaatste werkjaar.

Daarnaast wordt de eenheid van loopbaan geherdefinieerd. Deze maatregel is vooral in het voordeel van mensen die deeltijds gewerkt hebben. Het maximaal aantal jaren dat in aanmerking wordt genomen voor de berekening van het pensioen is vandaag 45 jaar. Als werknemers 46 jaar gewerkt hebben, wordt het minst voordelige jaar geschrapt voor de pensioenberekening. Zelfs indien men slechts enkele dagen in een jaar gewerkt heeft, wordt dit als een volledig werkjaar geteld. Vanaf 1 januari 2015 zal men niet meer tellen in jaren, maar in dagen. Dit betekent dat er slechts dagen geschrapt zullen worden als een werknemer meer dan 14 040 dagen gewerkt heeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: