Open Brief aan de NMBS

Samen met collega (en burgemeester van Zottegem) Jenne De Potter heb ik een open brief gestuurd naar de NMBS betreffende het nieuwe vervoersplan. Uit onderzoek blijkt dat zeer veel mensen uit de Vlaamse Ardennen de trein nemen richting Brussel. Oudenaarde scoort met 72% zelf het hoogst voor heel België.  Ondanks positieve elementen vinden we de algemene balans negatief voor onze provincie. De reistijden nemen toe en het aanbod gaat erop achteruit. Ook onze steden, Oudenaarde en Zottegem, blijven niet gespaard. Het aantal piekuurtreinen naar Brussel wordt in Oudenaarde teruggebracht van 3 naar 2 en in Zottegem zelfs van 5 naar 3.

Hieronder vindt u onze brief terug.

Beste NMBS,

Hartelijk dank om ons als eerste provincie uit te kiezen om toelichting te komen geven over uw nieuwe vervoersplan. Deze keuze vinden wij niet onlogisch: Oost-Vlaanderen is een echte pendelprovincie. Met 72% nemen nergens in België meer mensen de trein om in Brussel te gaan werken dan in Oudenaarde. Zottegem volgt, met 68%, niet veel verder op een derde plaats in de rangschikking voor gans het land wat het pendelverkeer richting Brussel betreft.  Hiermee wordt nogmaals aangetoond dat zeer veel mensen uit de Vlaamse Ardennen aangewezen zijn op pendelverkeer waarbij een goed, modern en stipt openbaar vervoer onontbeerlijk is.

Het vervoersplan dat u ons voorlegt bevat ongetwijfeld positieve elementen voor onze provincie. De 4 IC-verbindingen per uur tussen Gent en Brussel kunnen wij toejuichen. Jammer genoeg is de algemene balans voor onze provincie negatief. De reistijden nemen toe en het aanbod gaat erop achteruit. U schrapt de rechtstreekse piekuurtrein tussen Gent Dampoort en Brussel, zodat pendelaars ten zuiden en oosten van Gent de dupe worden. U zorgt ervoor dat Ninove geen snelle overstapvrije verbinding met Brussel meer heeft en u brengt het aanbod in Eeklo terug van 5 naar 4 treinen in de spits.

Ook onze steden, Oudenaarde en Zottegem, blijven niet gespaard. Het aantal piekuurtreinen naar Brussel wordt in Oudenaarde teruggebracht van 3 naar 2 en in Zottegem zelfs van 5 naar 3. U hanteert een logica die wij niet begrijpen. De hierboven aangehaalde cijfers die Oudenaarde en Zottegem in de kop van het pendelpeloton naar Brussel plaatsen komen van u, beste NMBS. U zou dus als geen ander moeten weten dat deze piekuurtreinen broodnodig zijn. Maar in plaats van het aanbod te versterken, degradeert u de meest succesvolle pendellijn van het land tot een tweederangslijn. Dit is voor ons onaanvaardbaar.

In uw roadshow  missen wij ook de versterking van het voorstadsverkeer naar Gent vanuit de Vlaamse Ardennen en het Meetjesland, zeker nu Gent de draaischijf van het openbaar vervoer in Oost-Vlaanderen wordt.  De vraag naar meer en betere verbindingen vanuit deze regio’s met Gent leeft bij studenten hoger onderwijs maar ook voor het uitgebreid cultureel, toeristisch, commercieel en recreatief aanbod van onze provinciehoofdstad.

Neem dat bovenop het reizigersleed van de voorbije jaren met vertragingen, overvolle treinen en verouderd materieel dan kunnen wij niet anders dan besluiten dat u in uw eerste provincietest jammerlijk gefaald bent. Van ons krijgt u een onvoldoende. We zijn benieuwd wat het verdict zal zijn van de andere provincies. Als de lijn van Oost-Vlaanderen wordt doorgetrokken, wacht u in de zomer een zware tweede zit. Wij hopen dat u de nodige lessen trekt uit onze opmerkingen, zodat wij uw plan een ruime voldoende kunnen geven bij uw herkansing. 

Wij wensen u alvast veel succes toe!

Jenne-Stef

 

 

Links:

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140304_01008993

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: