OCMW Oudenaarde doet mee aan Dag van de Zorg op zondag 16 maart:

Werfbezoeken  in de Meerspoort en in Eine

Bewoners van het OCMW-woonzorgcentrum De Meerspoort in Oudenaarde kijken nu al reikhalzend uit naar hun nieuwe onderkomen. Zowel op het terrein van De Meerspoort als vijf kilometer verderop op campus Scheldekant in Eine, verrijst een gloednieuw ‘leef- en zorgcentrum’. Op Dag van de Zorg kunt u de twee werven én het huidige woonzorgcentrum bezoeken. Je kan ook kennismaken met het nieuw concept van ‘wonen’ in de nieuwbouw en er zal een ingericht voorbeeldkamer te bezichtigen zijn.

Het bestaande centrum De Meerspoort sluit eind dit jaren zijn deuren. De 163 bewoners verhuizen naar het nieuwe gebouw campus Meerspoort (109 bewoners) of naar campus Scheldekant (60 bewoners).

Het huidige centrum dateert al van begin jaren 70. In de nieuwe leef- en zorgcentra krijgen de bewoners ruimere kamers, grotere leefruimtes en meer comfort. Het aspect ‘leven’ krijgt meer aandacht, naast de zorg. De bewoners krijgen meer keuzevrijheid en autonomie. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen hoe laat ze opstaan en tussen 7 en 9 uur naar het ontbijtbuffet komen. En ’s middags wordt het eten aan tafel in de borden uitgeschept, naar wens van de bewoners. De maaltijdmomenten zijn erg belangrijk voor de bewoners.

Er komt dus niet alleen een nieuw en modern woon- en zorgcentrum maar ook een vernieuwde manier van werken dat zowel  voor bewoners als  personeel voordelen biedt.

Vanuit de inclusiegedachte schaffen we de aparte, gesloten afdelingen voor bewoners met dementie af. We kiezen voor gemengde afdelingen, waar de mensen elkaar kunnen helpen. Dat is goed voor de eigenwaarde van de bewoners en het biedt meer variatie voor het personeel.

 

Kennismakingsmoment

Ik zie de Dag van de Zorg als een belangrijk kennismakingsmoment in het kader van de verhuis: “Elke bewoner kan kiezen naar welke campus hij verhuist. De Dag van de Zorg biedt de familie, de vrienden en de buren de kans om alvast even te komen kijken. De infrastructuur is nog niet klaar, maar op campus Scheldekant is één typekamer af en op campus Meerspoort is het gebouw al water- en winddicht en is de binnenafwerking al volop gestart.

De bewoners zelf krijgen een rondleiding op maat als de infrastructuur zo goed als af is, zodat ze een optimale keuze kunnen maken. Tijdens de Dag van de Zorg  kunnen de bezoekers in De Meerspoort via een beurssysteem kennismaken met het leven zoals het is in het woonzorgcentrum.

 

Sociale campus

Ondertussen wordt de renovatie van het bestaand woonzorgcentrum al hard voorbereid. Na de verhuis begin volgend jaar, wordt het bestaande gebouw helemaal gerenoveerd. Het lokaal dienstencentrum wordt uitgebreid en in samenwerking met de stad Oudenaarde komt er een kinderopvang. Er zijn ook gesprekken lopende om ‘het Huis van het Kind onderdak te geven in het gerenoveerde gebouw.  Ook het Sociaal Huis krijgt er een nieuw onderkomen en, ook de sociale dienst van de stad. Zo krijgen we een echte sociale campus in de Meerspoort waar iedereen met gelijk welke scoiale vraag terecht kan van jong tot oud.

Dag van de Zorg praktisch:

-iedereen is doorlopend van 10u tot 17u welkom

– mensen bieden zich rechtstreeks aan op de campus die ze willen bezoekenn (site Meerspoort of site Scheldekant aan de kerk in Eine)

– op beide campussen zal er een ingerichte voorbeeldkamer te bezichtigen zijn. Er zijn  rondleidingen  en er zal fotomateriaal zijn om een zo geod mogelijk beeld van de toekomstige werking te geven

– in het huidige woon-en zorgcentrum in de Meerspoort is er bovendien nog een zorgbeurs met allerlei standjes en  informatiemateriaal : diëtist (met proevertjes en uitleg over ondervoeding),ergo (waarmee zijn bewoners creatief bezig, we proberen de langste sjaal te breien waarbij iedereen een stukje kan mee breien), Lokaal dienstencentrum De Vesting stelt haar werking voor, info over dementie, palliatieve en incontinentie,  testzone inzake netheid (het verschil tussen dweilen en stofwissen), medicatierobot in het echt (met snoepjes), kinderhoekje,  de kinesisten organiseren de start van de Ronde van Vlaanderen en iedereen kan eens tukje fietsen

– uiteraard is de bar open en tussen 11u30’ en 14u30’ wordt er ook een wok klaar gemaakt  die voor de bezoekers te verkrijgen is tegen 5 euro.

 

DSC_0023    

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: