Vlaamse Ardennen voldoet aan voorwaarden voor aanpassing NMBS-plan

 

Dat leid ik af uit het antwoord van de bevoegde Minister voor de NMBS, de heer Labille op mijn parlementaire vraag in de Kamer commissie Infrastructuur. Daar herhaalde ik nog eens dat ik niet begrijp waarom de NMBS piekuurtreinen schrapt en het voorstadstreinverkeer naar Gent niet versterkt wordt: De regio Vlaamse Ardennen zijn de grootste pendeltreinregio van het land blijkt uit eigen cijfers van NMBS! het is dan ook onbegrijpelijk dat de NMBS snoeit in het aanbod.

In zijn antwoord stelde de minister dat het vervoersplan dat voorgesteld werd zeker niet definitief is en dat de ministerraad beslist heeft  dat de NMBS bij haar aanpassingen van het voorgestelde plan speciaal rekening moet houden met de dunbevolkte gebieden en dat het beheerscontract moet nageleefd worden.

Op basis van dit antwoord ben ik ervan overtuigd dat de NMBS haar vervoersplan voor de regio zal aanpassen.

De Vlaamse Ardennen is een dun bevolkte regio en bovendien niet zo goed ontsloten. Twee, als het beheerscontract van de NMBS moet nageleefd worden dan zal er in het weekend minstens een trein per uur naar  Gent rijden vanuit Ronse-Oudenaarde en vanuit Geraardsbergen-Zottegem.

In het beheersplan, dat volgens de minister moet nageleefd worden, staat immers dat de lijnen Gent-Oudenaarde en Gent-Geraardsbergen tot het hoofdnet van de NMBS behoren.  Dat betekent dat deze lijnen volgens artikel 8 van het beheerscontract in het weekend recht hebben op 1 trein per uur. Momenteel is er zowel op de lijn 86 als op de lijn 123 in het weekend slechts een tweeuursdienst. Als de NMBS dus rekening houdt met de twee voorwaarden van de ministerraad voor aanpassingen aan het plan, dan voldoet de Vlaamse Ardennen alvast aan die twee voorwaarden en zou er een bijsturing moeten komen.

IMG_4424

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: