Mantelzorger wettelijk erkend

Gisteren  keurde de commissie sociale zaken in de Kamer het ontwerp betreffende de erkenning van de  mantelzorger goed. Het wetsontwerp van staatssecretaris Courard definieert het begrip ‘mantelzorger’ en creëert mogelijkheid om een erkenning als mantelzorger aan te vragen bij het ziekenfonds. Op deze manier wil de regering een wettelijke basis leggen voor sociale of fiscale maatregelen ten voordele van de mantelzorger. Dit ontwerp bevat wel nog geen enkel concreet voordeel voor de mantelzorgers.

Uiteraard ondersteunde ik  deze symbolische erkenning voor de mantelzorger, die gezien kan worden als een blijk van waardering. Anderzijds zijn wij geen vragende partij voor een ‘mantelzorgstatuut’ dat aanleiding kan geven tot professionalisering van de mantelzorg. Het mooie is immers dat het gaat om een kosteloze, onzelfzuchtige vorm van zorg en niet om een ‘prestatie’.

Mantelzorgers zijn onmisbaar in onze samenleving. Erkenning daarvan via  de creatie van een statuut is goed, maar belangrijker voor ons is het versterken van de positie van de mantelzorgers  onder de vorm van opleidingen, psyhosociale ondersteuning en een uitbreiding  van het netwerk aan onthaal- en opvangcentra .

Mantelzorgers  moeten ook kunnen rekenen op een zorggarantie: wanneer de zorgbehoevende nood krijgt aan meer formele zorg, moet die voor handen zijn.

Laat ons gaan voor een maximale ondersteuning en waardering van het werk van mantelzorgers en laat mantelzorg vooral mantelzorg blijven: het spontaan helpen van familie, buren en vrienden vanuit een gevoel van verbondenheid.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: