20% meer OK-Pasgebruikers in Oudenaarde

4.28% van de Oudenaardse bevolking heeft een OK-Pas. Dat zijn 211 meer OK-pashouders dan in 2012 of een stijging van 20%. In totaal gaat het om 587 gezinnen. Die pas wordt in Oudenaarde ingezet als effectief middel in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. Hij geeft automatisch recht op een aantal voordelen/kortingen, die extra ondersteuning bieden voor inwoners die het financieel moeilijk hebben.

Zo krijgen de mensen met een OK-Pas een aanzienlijke korting op de prijzen voor activiteiten ingericht door stadsbestuur, OCMW en heel wat sociale, culturele- en jeugd- en sportverenigingen,… maar ook op de prijs van kinderopvang, van inschrijvingsgeld voor de muziek- en tekenacademie. Ook krijgen ij een korting op de schoolfacturen van de kinderen voor eendaagse en meerdaagse schoolactiviteiten. De OK-pas houder betaalt slechts 25% van dei factuur. De rest wordt bijgepast door de school en het OCMW. In het sociaal restaurant de Pelikaan kan men een warme maaltijd krijgen aan 3 euro en men heeft toegang tot de sociale kruidenier, de KABA.

Het is opmerkelijk dat het aantal gepensioneerden dat een Ok-pas aanvraagt gedaald is (vn 182 in 2012 naar 120 in 2013) en dat er een kleine 100 meer kinderen/jongeren (totaal 502) een OK-pas aangevraagd hebben. Van die 502 kinderen zijn er 362 schoolgaande kinderen in Oudenaarde, die dus genieten van de financiële afspraken tussen de school en het OCMW.
Voor het zwembad werd d Ok-pas 331 keer gebruikt en voor kinderopvang 1.313 keer. 19 leerlingen gaan naar de muziekschool met een OK-pas en in de woeker werd de Ok-pas 265 keer boven gehaald.
In het sociaal restaurant De Pelikaan werden in 2013 niet minder dan 10.983 maaltijden aan 3 euro verstrekt aan de Ok-passers. Dit is een lichte stijging in vergelijking met het jaar er voor. In januari werd de prijs voor een gewone maaltijd verhoogd van 9 na naar 10 euro, maar het sociaal tarief bleef behouden.
Wat de OCMW-voorzitter bijzonder tevredens telt is de stijging van het aantal Oudenaardse verenigingen die een overeenkomst hebben met de OK-paswerking en een korting van 25% op de normale prijs toekennen. 59 verenigingen doen nu al mee en dat is eens tijging van 20%!.

We stellen ook een stijgende belangstelling vast van de ons omringende gemeenten voor het Ok-pasconcept. Met de gemeente Zwalm werken we al samen en met Ronse kijken we hoe we een aantal zaken beter op elkaar kunnen afstemmen. En tot slot wil ik ook nog heel speciaal het initiatief OK-Swaree vermelden. Dat is een groep van een 20-tal vrijwilligers die voor en met mensen van de doelgroep laagdrempelige cultuuractiviteiten organiseert. Hierdoor wordt ontmoeting gestimuleerd en wordt in een aangename sfeer ook aandacht besteed aan vorming en informatie. De Ok-pas is in alle geval uitgegroeid tot een goed ingeburgerd en gewaardeerd instrument om menne die het financieel moeilijk hebben een steuntje te bezorgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: