Na 5 jaar werken 93 vrijwilligers mee in de Vesting!

Het dienstencentrum kreeg op 25 februari 2009 zijn erkenning, en werd de Vesting genoemd, een veilige plek waar de deuren openstaan voor iedereen, ongeacht de sociale achtergrond, leeftijd, financiële mogelijkheden, culturele eigenheid, capaciteiten en gezondheidstoestand.
Op 29 april 2009 ging het dienstencentrum dan officieel van start onder leiding van Johanna Vande Populiere.
Johanna runt sindsdien het dienstencentrum met de hulp van 1 voltijds administratief medewerker, 1 voltijds sociale tewerkstelling en 93 vrijwilligers, die samen 4 voltijds equivalenten in aantal uren vertegenwoordigen.
Naast het druk bezochte ‘restaurant De Pelikaan’, wordt er een waaier aan allerhande activiteiten en vorming aangeboden, al of niet in samenwerking met andere organisaties. Al deze activiteiten worden voor 90 % door vrijwilligers verzorgd, die ook in de voorbereiding hiervan veel van hun vrije tijd investeren.
Het zijn ook uitsluitend vrijwilligers die instaan voor het uitbaten van de cafetaria gedurende 7 dagen op 7, het inzamelen en aan de man brengen van voeding voor en door de onlangs opgerichte sociale kruidenier.
Het dienstencentrum is op dit ogenblik nog ingebed in de gebouwen van het woon- en zorgcentrum De Meerspoort, maar daar komt volgend jaar een einde aan, eens de rusthuisbewoners naar de nieuwbouw op dezelfde campus verhuisd zijn.
De Vesting zal dan over meer plaats kunnen beschikken en evolueren in groei en eigenheid op maat van de behoeften van de gebruikers om deze laatste nog meer tegemoet te kunnen komen.
Ik ben meer dan ooit overtuigd van de verdere uitbouw en ondersteuning van de Vesting. Vrijwilligers zijn immers van onschatbare waarde voor onze samenleving.
De Vesting zal een centrale rol blijven spelen als centrum van ontmoeting, vorming en hobby, ook als ideeënleverancier van nieuwe initiatieven voor de bevolking. Ook de “vermaatschappelijking van de zorg” is een nieuwe uitdaging voor een lokaal dienstencentrum. Daarmee wordt bedoeld dat we meer dan nu nog beroep zullen moeten doen op vrijwilligers, mantelzorgers, familie, buren om mee zorg te dragen voor de oudste groep van senioren die zorgen nodig hebben en waarbij we een opname in een rust- en verzorgingstehuis zo lang mogelijk proberen uit te stellen.

devesting

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: