Van het Paarse beloftenkerkhof naar… de CD&V-realiteit!

Open VLD schiet momenteel op alles wat beweegt. Alle truken van de foor zijn goed. Jammer genoeg krijgen ze Leterme en ons niet uit evenwicht. We leven zeker niet in euforie. We weten dat er nog 29 dagen keihard moet gewerkt worden en campagne moet gevoerd worden. Maar onze koers is uitgezet en we laten ons niet uit die koers slaan door welke spelletjes ook. 8 jaar Verhofstadt is genoeg geweest. Zijn marketingbeleid van words, words, words mag afgevoerd worden naar het “beloftenkerkhof”.

Ons alternatief is klaar en werd zaterdag door het CD&V-congres goedgekeurd. Een zeer enthousiast congres met veel volk, veel applaus en veel sfeer. De volledige tekst van ons programma vind je op www.CDenV.be. Wij hebben rond elk thema heel concrete voorstellen waar de mensen beter van worden. Geen loze beloftes, maar concrete maatregelen. Ik pik er zelf een aantal uit rond mileu en klimaat omdat ik zaterdag daarover in debat zat met Vander Maelen van de socialisten en Stefaan Van Hecke van Groen!. Men deed in dat debat nogal smalend over ons engagement voor het milieu.

Onterecht. Ik geef hieronder de belangrijkste voorstellen inzake milieu:

 • meer kosteloze energie- en milieuscans voor woningen;
 • naast de bestaande belastingvermindering voor zonnepanelen, isolatie,… en andere energievriendelijke investeringen ook een belastingvoordeel als je een energievriendelijke koelkast, ijskast, droogkas, wasmachine,…. koopt;
 • in 2010 een grote inruiloperatie \nwaarbij we de mensen een extra steuntje in de rug willen geven als ze hun oude, dus meer vervuilende, auto vervangen door een nieuwer, milieuvriendelijk model;
 • 20% minder broeikasgassen tegen 2020;
 • om niet te afhankelijk te worden van het buitenland willen we werken met verschillende energieleveranciers en met CO2-arme energiebronnen;
 • we willen de mensen garanderen dat er altijd voldoende electriciteit zal zijn en dat die betaalbaar zal zijn. Wij geloven niet dat je in 2015 alle kerncentrales zal kunnen sluiten. Om de doodeenvoudige reden dat tegen dan nog niet voldoende electriciteit op een alternatieve manier (wind, water, biobrandstoffen,…) zal kunnen opgewekt worden. Wij zeggen dat in alle eerlijkheid aan de mensen. Vandaar onze optie om de levensduur van de bestaande kerncentrales eventueel te verlengen. Lukken we er wel in om tegen 2015 voldoende electriciteit op een andere maner manier te produceren des te beter. Dan zijn we de eerste om te zeggen dat de kerncentrales dicht moeten. Maar we willen de mensen geen “blaaskes” wijsmaken. Groen! en SP.a houden vast aan het sluiten van de kerncentrales tegen 2015. Ongeloofwaardig. Ze zullen dan, om de mensen niet zonder electriciteit te zetten, elektriciteit in het buitenland kopen. Elektriciteit van Frankrijk bijvoorbeeld, geproduceerd in…? Jawel kerncentrales. Of geproduceerd in andere landen met minder strenge milieunormen dan bij ons. Wat hebben we dan bereikt?
 • de belasting op een wagen koppelen aan de milieuvriendelijkheid en niet aan de fiscale pk;
 • een kilometerheffing invoeren die gebaseerd is op verbruik plus aantal kilometers en aan de milieuvriendelijke uitstoot. Hoe minder CO2, hoe minder stofdeeltjes en roet, hoe minder je moet betalen;
 • het verbruik van electriciteit voor electronische toestellen zoals afstandsbediening enz. naar beneden halen;
 • in 2015 moet 12% van onze stroom groen zijn;
 • in 2020 rijdt 10% op biobrandstof;
 • als overheid het voorbeeld geven (milieuvriendelijke wagens, goed geïsoleerde gebouwen,….)
 • milieusteun op maat: premies, fiscale aftrek, belastingkrediet, derdebetaler, goedkope leningen.

Ik vind dat een hele reeks geloofwaardige, haalbare voorstellen waarmee we al een heel eind op weg gaan naar een beter milieu. We kunnen ons echt engageren om die voorstellen concreet te maken de komende jaren.Dat is engagement en geen rode of groene demagogie!

Advertenties

Eén reactie to “Van het Paarse beloftenkerkhof naar… de CD&V-realiteit!”

 1. stijnvercamer Says:

  Kernenergie is voor mij toch een moeilijke hoor. Het is waar dat kerncentrales nauwelijks CO2 uitstoten, maar wat doen we met kernafval? We gaan toch niet doen alsof dat onschuldig, te verwaarlozen vaatjes zijn. Er zijn inderdaad altijd maar betere technieken om ze op te slaan, maar we moeten ze wel blijven opslaan. Voor 1000 jaar zelfs.
  Bovendien is het terugdraaien van de uitstap uit kernenergie een dooddoener voor de boost die er nu net was in onderzoek en implementatie van alternatieve en duurzame energie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: