Tewerkstelling aantal Roemenen en Bulgaren in fraudegevoelige sectoren verdubbeld op vier jaar tijd

Ondanks de beperkingen voor Roemenen en Bulgaren om naar ons land te komen werken is hun aantal op vier jaar tijd meer dan verdubbeld in Vlaanderen. In 2007 waren er 2517 Roemenen tewerkgesteld in zogenaamde knelpuntberoepen in Vlaanderen (bouw, vleesindustrie, horeca,..), in 2010 is dat meer dan verdubbeld tot 8041.  Het aantal  Bulgaren evolueerde  van 1664 in 2007 tot 3153 in 2010.  Dat zijn de cijfers die Minister Milquet vorige week in de commissie Sociale Zaken meedeelde.

Nu kunnen de Bulgaren en de Roemenen enkel tewerkgesteld worden in zogenaamde knelpuntberoepen (dat zijn jobs waarvoor er vacatures zijn, ma aar waarvoor er geen kandidaten gevonden worden op de Vlaamse arbeidsmarkt). Vanaf 1 januari 2012 valt die beperking echter weg en hebben alle Roemenen en Bulgaren vrije toegang tot de volledige arbeidsmarkt.

Er zijn heel wat misbruiken bij tewerkstelling van Roemenen en Bulgaren in fraudegevoelige sectoren zoals de bouw, horeca en vleesindustrie.

Gelet op de evolutie van het aantal Roemenen en Bulgaren in knelpuntberoepen mogen we verwachten dat deze evolutie zich vanaf 1 januari 2012 nog zalm doorzetten. Vandaar dat ik er deze morgen bij de minister heb op aangedrongen om tot verscherpte controles over te gaan in de fraudegevoelige sectoren en daarvoor ook meer middelen en mankracht te voorzien.

Advertenties

Eén reactie to “Tewerkstelling aantal Roemenen en Bulgaren in fraudegevoelige sectoren verdubbeld op vier jaar tijd”

 1. Marc De Puydt Says:

  reeds maanden zijn wij op zoek naar strijksters voor ons bedrijf .. deze week bood er zich een Bulgaarse mevrouw aan .. die heeft 9 maand gewerkt in een knelpuntberoep (patroonsnijdster) .. mevrouw is heel gemotiveerd om te werken, na het afleggen van een korte proef blijkt dat ze de haar aangeboden job aan zou kunnen. Blijkt nu dat ze niet kan starten omdat ze 3 maand te weinig gewerkt heeft in zo’n “knelpuntberoep” . Strijkster(m/v) staat niet vermeld op de knelpuntenlijst voor Bulgaren en Roemenen. Staat wel op de Vlaamse lijst. (???)
  Wij contacteerden reeds een 50-tal (!!) belgische kandidaten, die hebben geen interesse om deze job aan te nemen. (geen zin, te lastig, en alle andere mogelijke uitvluchten ..)

  Ons bedrijf kan bepaalde contracten niet op tijd nakomen. wij verliezen geld !

  wie kan ons helpen in deze materie ?

  HELP !!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: